En guide till veckodagarnas ursprung och namn

Många av oss tar veckodagarnas namn för givet, men har du någonsin stannat upp och undrat över deras ursprung? Varje veckodagsnamn bär på en spännande historia som sträcker sig tillbaka till antiken, fylld med mytologi och astronomi. I denna guide kommer vi att utforska den fascinerande bakgrunden till de svenska veckodagarnas namn.

Måndag – Månen leder veckan

Måndag, eller månadag, är uppkallad efter månen. Det är direkt kopplat till det latinska ordet för måndag, ’dies Lunae’, vilket betyder ’Månens dag’. Denna tradition är mycket gammal och sträcker sig tillbaka till de forntida babylonierna som namngav dagarna efter himlakropparna.

Tisdag – Krigsguden Týrs dag

Tisdag kommer från det gamla nordiska ordet ’Týsdagr’. Det är döpt efter den nordiska krigsguden Týr. Týr var en modig gud som var känd för sin rättvisa. I det romerska namnet för tisdag, ’dies Martis’, kan vi se en liknande koppling till krigets gud, då det betyder ’Mars dag’.

Onsdag – Oden står i centrum

Onsdag härstammar från ’Odinsdagr’, vilket är dag för Oden, den högste guden i den nordiska mytologin. Oden var en mycket viktig gud i det nordiska panteonet, känd för visdom, krig och diktning. Den romerska motsvarigheten, ’dies Mercurii’, betyder ’Merkurius dag’, en gud som också associeras med visdom och kommunikation.

Torsdag – Tordöns gudaglimt

Torsdag kommer från ’Þorsdagr’ i fornsvenskan, vilket betyder ’Tors dag’. Tor var en av de mest dyrkade gudarna i Norden, känd för sitt kraftfulla hammarslag och tordön. Det romerska namnet för torsdag, ’dies Jovis’, är ’Jupiters dag’, vilket likaså kopplar till en stark och dominerande gud.

Fredag – Friggs eller Frejas kärleksdag

Fredag är döpt efter Frigg eller Freja, två framträdande gudinnor i den nordiska mytologin. De var båda associerade med kärlek och skönhet, mycket lik den romerska gudinnan Venus, vilket ’dies Veneris’, det latinska namnet för fredag, betyder ’Venus dag’.

Lördag och söndag – Tvättdag och solens dag

Lördag är den enda veckodagen i svensk som inte har sitt ursprung i mytologi eller astronomi. Namnet kommer från ’lögardag’, vilket betyder ’tvättdag’. Söndag, å andra sidan, är en direkt översättning av det latinska ’dies Solis’, vilket betyder ’solens dag’.

Det är fascinerande hur mycket historia som finns i de mest vardagliga sakerna. Nästa gång du bläddrar genom din kalender, kommer du kanske att se veckodagarnas namn i ett nytt ljus.