Kul fakta om veckodagar

Veckodagar är en del av vår dagliga rutin, men det finns mycket vi kanske inte vet om dem. Deras namn, historia och betydelse varierar runt om i världen med fascinerande skillnader och likheter. Här är några kul fakta om dagarna i veckan som kan få dig att se din kalender i ett nytt ljus.

Veckodagens ursprung

Veckodagarnas namn härstammar från nordiska gudar och himlakroppar. De flesta av våra dagars namn kommer från fornnordiska gudar, medan andra härstammar från romerska gudar och planeter. Måndag betyder ”Månes dag”, förmodligen baserat på det latinska ”dies Lunae” vilket översätts till ”månens dag”. Tisdag kommer från Tiw, eller Tyr, den nordiska krigsguden. Onsdag är tillägnad Woden, eller Odin, den högsta av Aesirs, den nordiska pantheon. Torsdag kommer från guden Thor och fredag är dedikerad till Frigg eller Freya, gudinnan för kärlek och skönhet.

Varför veckan har sju dagar

Det är lätt att anta att veckan har sju dagar baserat på något naturligt fenomen, men sanningen är mindre konkret. Den sju dagars veckan var vanlig i den gamla nära östern och romerska imperiet, förmodligen på grund av dess koppling till astronomi. Dessutom gjorde Bibelns berättelse om skapelsen, där Gud skapade jorden på sex dagar och vilade på den sjunde, starkt intryck på kulturerna i västvärlden.

Söndag – inte alltid veckans första dag

I många länder betraktas söndag som veckans första dag, men inte i alla. Enligt internationell standard är måndag veckans första dag, och det är så den används i många delar av världen, inklusive Sverige, Finland och Ryssland. Det är därför kalendrar i dessa länder inleds med måndag.

Lördag – en dag för tvätt

Lördagens ’lördag’ kommer från ”tvättardag”. Enligt gammal svensk tradition var lördagen den dag då alla kläder tvättades, förberedelse inför söndagens kyrkbesök.

Den mest deprimerande dagen i veckan

Enligt en forskning publicerad i ”Journal of Social and Clinical Psychology” är tisdag den mest deprimerande dagen i veckan. Forskarna tror att entusiasmen från helgens upprymdhet har försvunnit, och verkligheten har börjat sätta in.

Dagar med otur

Fredagen den 13: e anses i västvärlden generellt som en otursdag. Det finns gott om skrönor som förklarar varför men ingen specifik konstaterad orsak. I Spanien och Grekland är det dock tisdagen den 13:e som anses otursam. I Kina och Japan anses tisdagen den 4:e vara otursam, eftersom fyra uttalas ”shi” – samma uttal som för döden.

Avslutning

Dessa var några kul fakta om veckodagar. Det är fantastiskt hur mycket historia och traditioner som är knutna till våra dagliga rutiner. Nästa gång du skriver ner en veckodag, tänk på alla de århundraden av kultur och historia som har bidragit till att forma det namnet till vad det är idag.

Vanliga frågor

Varför har veckan sju dagar?

Veckan har sju dagar på grund av historiska och kulturella faktorer. I antika nära östern och romerska imperiet var den sju dagars veckan vanlig, troligtvis på grund av dess koppling till astronomi och Bibelns berättelse om Guds skapelse av världen på sex dagar och vilans dag på den sjunde.

Vad betyder namnen på veckodagarna?

Namnen på veckodagarna härstammar från nordiska gudar, romerska gudar och planeter. Måndag betyder ”Månes dag”, tisdag härstammar från den nordiska krigsguden Tiw, onsdag är tillägnad den nordiska guden Woden, torsdag kommer från guden Thor och fredag är dedikerad till gudinnan Frigg eller Freya.

Varför anses fredagen den 13:e vara otursam?

Fredagen den 13:e anses vara otursam i västvärlden, men det finns ingen konkret förklaring till varför. Det finns olika teorier och skrönor som förklarar detta, men ingen har bekräftats som den faktiska anledningen.

Finns det andra ”otursamma” dagar i veckan?

Ja, det anses att tisdagen den 13:e är otursam i Spanien och Grekland. Dessutom anses tisdagen den 4:e vara otursam i Kina och Japan, eftersom fyra har samma uttal som ordet för död.

Vilken är den mest deprimerande dagen i veckan?

Enligt en forskning anses tisdag vara den mest deprimerande dagen i veckan. Forskarna tror att detta beror på att entusiasmen från helgens upprymdhet har försvunnit och verkligheten har börjat sätta in.

Varför betraktas söndag som veckans första dag?

I många länder betraktas söndag som veckans första dag på grund av religiösa och kulturella traditioner. Enligt internationell standard är måndag den första dagen i veckan, och det är så det används i länder som Sverige, Finland och Ryssland.