Namnsdagar i mars

Namnsdagar är en fin tradition i Sverige som vi firar året om. Det innebär att vi uppmärksammar de dagar som är associerade med särskilda förnamn. I mars månad finns det många namn att fira – allt ifrån klassiska och traditionella till modernare inslag. Här ska vi gå igenom några av de namnsdagar vi firar under månaden mars och hur dessa namn kan ha kommit att få sin egen speciella dag.

Namnsdagarna i mars:

1 mars Albin, Elvira
2 mars Ernst, Erna
3 mars Gunborg, Gunvor
4 mars Adrian, Adriana
5 mars Tora, Tove
6 mars Ebba, Ebbe
7 mars Camilla
8 mars Siv, Saga
9 mars Torbjörn, Torleif
10 mars Edla, Ada
11 mars Edvin, Egon
12 mars Viktoria, Regina
13 mars Greger
14 mars Matilda, Tilda, Tilde
15 mars Kristoffer, Christel
16 mars Herbert, Gilbert
17 mars Gertrud
18 mars Edvard, Edmund
19 mars Josef, Josefina
20 mars Joakim, Kim
21 mars Bengt
22 mars Kennet, Kent
23 mars Gerda, Gerd
24 mars Gabriel, Rafael
25 mars (ingen namnsdag)Marie bebådelsedag
26 mars Emanuel
27 mars Rudolf, Ralf
28 mars Malkolm, Morgan
29 mars Jonas, Jens
30 mars Holger, Holmfrid
31 mars Ester, Noa

Vad är namnsdagar

Namnsdagen är den dag på året som ett visst förnamn har kopplats till i almanackan. Traditionen härstammar från den kristna traditionen att minnas och hedra helgon på deras dödsdag, som med tiden även kom att omfatta vanliga förnamn. I Sverige har vi en lång tradition av att uppmärksamma namnsdagar och denna sed finns dokumenterad åtminstone sedan 1700-talet. Däremot har listan över namn som får en egen namnsdag förändrats över tid och uppdaterats för att återspegla samhällets förändringar och de förnamn som är vanliga vid olika perioder.

Namnsdagar i början av mars

Mars månad startar med namnsdagar för både gammalt och nytt. Den första dagen i mars tillhör Albin och Elvira, två namn som omfattar både äldre och nyare traditioner. Albin har sitt ursprung i det latinska ordet ’Albus’, som betyder vit, medan Elvira kan härledas till spansk-arabiskt ursprung med betydelsen ’den strålande, den lysande’. Fram mot den mitten av mars har vi namnsdagar för många klassiska svenska namn. Den 10 mars firar vi till exempel Edla, en kvinnlig form av det nordiska namnet Adal, som betyder ädel. Den 12 mars är det en dag för sammanförandet av gammalt och nytt, då vi firar Greger, vars ursprung ligger i det grekiska namnet Gregorios, vilket betyder vaksam eller uppmärksam.

Namnsdagar i mitten av mars

I mitten av mars månad har vi flera speciella namnsdagar att uppmärksamma. Den 15 mars firas Kristoffer och Christel, varav Kristoffer har anor från det grekiska ’Christophoros’ som betyder ’Kristusbärare’. Christel kan anses som en kortform eller en variant av Kristina. Den 19 mars hedras Josef och Josefina, namn som härstammar från det hebreiska namnet Yosef, vilket har innebörden ’må han tillägga’. Detta kan referera till en önskan om att familjen ska tillväxa med fler barn.

Namnsdagar mot slutet av mars

Mot slutet av mars finner vi namnsdagar för Gertrud och Gabriel. Den 17 mars är det Gertruds tur att bli firad. Namnet anses komma från det tyska ”ger” som betyder spjut och ”trud” som kan översättas till styrka. Konnotationen kan vara en person som är stark som ett spjut. Gabriel som firas den 24 mars är ett namn med bibliska kopplingar. Det är ett av ärkeänglarnas namn, och på hebreiska betyder det ”Guds man” eller ”Guds styrka”. Det har varit ett populärt namn genom århundradena och återfinns i många olika kulturer. Namnsdagar är mer än bara en anledning att fira. De påminner oss om historien och utvecklingen av våra förnamn, och ger oss en ursäkt att visa uppskattning och omtanke för personerna i vår närhet. Vare sig man väljer att uppmärksamma dagen med ett kort, en liten gåva eller bara ett vänligt ord, är det en fin gest som stärker relationer och ger en känsla av samhörighet. Mars månad bjuder på en härlig blandning av namn och tillfällen att fira våra nära och kära, så glöm inte att kolla in kalendern för att se om någon du känner har namnsdag snart.