Påsk 2024 – när infaller den?

  • 28/3 Skärtorsdagen torsdag v13
  • 29/3 Långfredagen fredag v13
  • 30/3 Påskafton lördag v13
  • 31/3 Påskdagen söndag v13
  • 1/4 Annandag påsk måndag v14

Påsken är en av de mest betydelsefulla och traditionsrika högtiderna i många kulturer runt om i världen. Den kristna påsken, som firar Jesu Kristi uppståndelse från de döda, har sina rötter i judendomens Pesach, den judiska påsken som uppmärksammar israeliternas befrielse från slaveriet i Egypten. I Sverige är påsken inte bara en religiös högtid utan också en tid då våren välkomnas, familjer samlas, och många svenskrelaterade traditioner såsom påskägg, påskkärringar och påskris kommer till liv. När infaller då påsken 2024? Låt oss utforska detta närmare.

Påskens datum varierar varje år

Till skillnad från många andra högtider som har fasta datum varje år, rör sig påskens datum. Påsken är en rörlig högtid som bestäms av en kombination av både solens och månens cykler. Mer specifikt infaller påsken den första söndagen efter den första fullmånen som inträffar på eller efter den 21 mars, vilket är vårdagjämningen. Detta innebär att påsken som tidigast kan firas den 22 mars och som senast den 25 april.

Påsk 2024

Med hjälp av den ovan nämnda regeln kan vi därför räkna ut när påsken kommer att infalla 2024. Nästa år inträffar fullmånen efter vårdagjämningen den 25 mars. Det innebär att påskdagen 2024 kommer att firas söndagen den 31 mars. Det är viktigt att komma ihåg att påskfirandet börjar med skärtorsdagen, som 2024 infaller den 28 mars, och avslutas med annandag påsk, måndagen den 1 april.

Påskens betydelse och traditioner

Påsken är en tid av reflektion och förnyelse. För kristna över hela världen symboliserar påsken Jesu Kristi uppståndelse, ett tecken på hopp och nytt liv. I Sverige samsas de religiösa traditionerna med de sekulariserade. Påskägg fyllda med godis är en uppskattad tradition hos både barn och vuxna. Dessa ägg, ofta gjorda av papp eller plast, är inte bara en glädjekälla utan speglar också den forntida traditionen att måla och ge bort ägg för att fira liv och återfödelse. Påskkärringar, en annan unik svensk tradition, tar plats under påskveckan. Barn klär ut sig till påskkärringar, ofta med färgglada kläder, sjalar runt huvudet och rodmålade kinder. Traditionen kommer från en gammal folklig tro att häxor på skärtorsdagen flyger till Blåkulla för att festa med Djävulen. Barnen går från hus till hus, ger bort små påskkort och hoppas på att få godis i utbyte.

Hur påsken påverkar samhället

Påsken har inte bara en kulturell och religiös betydelse utan påverkar även samhället på olika sätt. Många arbetsplatser och skolor i Sverige håller stängt under de officiella påskdagarna, vilket ger människor tid att umgås med familj och vänner. Det är också en tid då många passar på att resa bort, antingen för att söka värmen någonstans långt bort eller för att njuta av vårvintern i de svenska fjällen. I handeln märks påsken av en ökad försäljning av allt från påskgodis till mat och dryck. Påskbordet, likt julbordet, är en viktig del av det svenska påskfirandet och inkluderar rätter som ägg, lax, sill och lamm. Samtidigt ökar också försäljningen av blommor och växter, då många vill pryda sina hem med påskliljor, tulpaner och det traditionella påskriset, kvistar från björk eller annan lövsly, som dekorerats med fjädrar och ägg. Påsken är också en tid då många svenskar tar sig tid att reflektera över livet och njuta av att våren är på intåg. Länge var det så att påsken, med sina ljusare och längre dagar, var ett välkommet avbrott från den långa och mörka vintern. Även om det religiösa inslaget i påsken varierar starkt från person till person i det mångkulturella Sverige, är det få som förnekar det positiva i att samlas och fira en tradition rik på historia, mat och gemenskap.

Sammanfattningsvis är påsken en högtid som för många symboliserar mer än bara en påminnelse om religiösa händelser. Det är en tid för eftertanke, förnyelse och firande tillsammans med nära och kära. Att känna till när påsken infaller är viktigt för att kunna planera aktiviteter och firande. Med påskdagen den 31 mars 2024 kan vi förvänta oss en tid av samling, traditioner och välkomnandet av våren.