December är en festlig månad som inte bara kännetecknas av julfirande och nyårsförväntningar, utan också av en lång rad namnsdagar som uppmärksammas i den svenska almanackan. Att fira namnsdagar är en tradition som hålls vid liv i många svenska hem. Det är en speciell dag för den som bär namnet och ofta firas det med en liten present eller en extra uppmärksam handling. Det är en tid då vi kanske också påminns om personer vi känner eller historiska gestalter som burit dessa namn. Här ska vi ta en titt på några av de namnsdagar som lyser upp den mörka decembermånaden.
1:a december Oskar och Ossian
2:a december Beata och Beatrice
3:e december Lydia
4:e december Barbro och Barbara
5:e december Sven
6:e december Nikolaus och Niklas
7:e december Angelika och Angela
8:e december Virginia
9:e december Anna
10:e december Malena och Malin
11:e december Daniela och Daniel
12:e december Alexander och Alexis
13:e december Lucia
14:e december Sixten och Sten
15:e december Gottfrid
16:e december Assar
17:e december Stig
18:e december Abraham
19:e december Isak
20:e december Israel och Moses
21:a december Tomas
22:a december Jonatan och Natanael
23:e december Adam
24:e december Eva
26:e december Stefan och Staffan
27:e december Johan och Johannes
28:e december Benjamin
29:e december Natalie och Natalia
30:e december Set och Abel
31:a december Sylvester
Se även: Vem har namnsdag idag?
Namnsdagar och traditioner
Den svenska traditionen av namnsdagar har sina rötter i den kristna kalendern där helgonens minnesdagar markerades. Med tiden blev det allt vanligare att också andra namn än de ursprungliga helgonnamnen fick sin egen dag i almanackan. I modern tid används namnsdagskalendern främst som ett kulturellt inslag eller en anledning att fira våra nära och kära. I Sverige har namnsdagskalendern förändrats genom åren och reviderats för att spegla de namn som är vanliga i samhället. December är ingen undantag med en blandning av traditionella och moderna namn.
Namnsdagar i början av december
Vid december månads inledning har vi namn som Oskar och Beata. Den 1 december firar Oskarar över hela Sverige sin namnsdag, vilket är ett namn av fornnordiskt ursprung och betyder guds spjut. Beata, som betyder ’den lyckliga’, firas den andra dagen av månaden och är ett namn som har varit känt sedan medeltiden.
Sankta Lucia – ett ljus i vinternatten
Ett speciellt inslag i december är firandet av Sankta Lucia den 13:e. Lucia, vars namn är härlett från latinets lux som betyder ljus, har en särskilt vikt i den svenska julfirandet. Det är en dag som många ser fram emot och firandet brukar innefatta en stämningsfull procession karaktäriserad av Lucia med ljus i håret, omgiven av tärnor och stjärngossar som sjunger traditionella Luciasånger.
Adventstidens namnsdagar
Adventstiden som leder upp till jul samlar också namn som har en djupare betydelse eller tradition. Namn som Stig, Abraham och Daniel förekommer här, vilka alla har bibliska eller historiska förtecken och står för egenskaper som styrka och visdom.
Namn med vinterklang
Det finns namn som klingar speciellt väl i den vintermiljö som december erbjuder. Ingrid, som firas den 9 december, är ett av de namnen. Det är av fornnordiskt ursprung och associeras med skönhet och värdighet. En annan dag som sticker ut är den 10 december då vi firar namnet Alexander, som är ett namn med grekiskt ursprung och betyder beskyddare av män.
Julveckans namnsdagar
Under julveckan finns det en uppsjö av namnsdagar att uppmärksamma. Från Natanael och Adam, som firas i dagarna runt julafton, till Stefan och Johannes som firas direkt efter jul. Staffansdagen den 26:e är till exempel en dag som traditionellt varit en viktig dag i Sverige, då det ofta förekom spel och lekar.
Årets slutskede
I december månads sista dagar finns det en hel del namn att uppmärksamma. Mellandagarna är fulla av namnsdagar som Benjamin, som har judiska rötter och betyder ”lyckobringande son”. En annan är Natalia, vilket ursprungligen är ett latinskt namn som betyder juldag.
Att fira namnsdagar i modern tid
Även om namnsdagstraditionen kanske inte är lika stark idag som den var för flera generationer sedan, så håller många fortfarande i denna tradition. Det är vanligt att man skickar ett kort, ringer eller skickar ett SMS för att gratulera den som har namnsdag. För en del kan det också innebära en middagsinbjudan eller en liten gåva. Till sist är det värt att notera att december är mer än bara jul och nyårsfirande. Namnsdagstraditionen är ett sätt att hylla varandra och känna gemenskap i vintermörkret. Oavsett om du har för avsikt att fira varje namnsdag eller bara visa uppskattning för dina nära vid något speciellt tillfälle, är det alltid fint att visa att man tänker på någon. Med framkomsten av digitala almanackor och påminnelser är det dessutom lättare än någonsin att hålla koll på dessa speciella dagar. Så missa inte tillfället att göra december till en månad fylld med både traditionella och oväntade festligheter.
Vanliga frågor
När firas namnsdagar?
Namnsdagar firas vanligtvis enligt den svenska almanackan, där varje namn är kopplat till en specifik dag. Det finns till exempel namnsdagar som firas varje år på samma datum, medan andra namn kan ha olika datum beroende på skottår eller andra faktorer.
Vad är ursprunget till namnsdagar?
Namnsdagar har sina rötter i den kristna kalendern, där helgonens minnesdagar firades. Med tiden utökades kalendern för att inkludera även andra namn än de ursprungliga helgonens.
Hur kan man fira namnsdagar?
Att fira en namnsdag kan innebära allt från att skicka ett gratulationskort eller ett meddelande, till att bjuda på en middag eller ge en liten gåva. Det viktigaste är att visa uppskattning för personen vars namnsdag det är.