Veckodagarnas betydelse

Veckodagarnas betydelse – Har du någonsin funderat på vad alla veckodagarna betyder och varför de heter just som de heter? Här nedan kan du läsa om alla dagarna och varför de heter som de gör.

Måndag ( månens dag )

Måndag betyder månens dag. Dagen du förväntas att vara helt utvilad efter helgen. Det är inte en dag som alla älskar med tanke på den växande söndagsångesten som kan uppstå för en del människor, att inte vilja ta sig till sitt arbete eller skola. Måndagar är den första dagen på veckan i Skandinaven och har officiellt varit det sedan 1972. Dagen är uppkallad efter månen och den fornnordiska guden Måne som var bror till gudinnan Sol. På latin heter det dies Lunae, vilket betyder lunas dag.

Tisdag ( Tyrs dag )

I Norden är tisdagar uppkallad efter den fornnordiska guden Tyr. Tyr identifieras med den romerska krigsguden Mars. I Europa under medeltiden så ansågs tisdagar vara den rätta dagen att starta krig eftersom det var krigsgudens dag. På latin heter tisdag dies Martis och det betyder Mars dag. Många kan tycka att måndagar är den värsta dagen på veckan men en del anser att tisdagen är det. Enligt en brittisk undersökning så rankas tisdagar som den värsta dagen på hela veckan.

Onsdag ( Odens dag )

Onsdag är dagen då allt händer och därför även kallad för lillördag, det vi alla känner till. Förr var onsdagar dagen då tjänstefolket fick ledigt men för oss är det veckans vändpunkt. Vid lunchtid så är halva arbetsveckan officiellt slut och vi närmar oss eftermiddagen och kvällen och vår älskade lillördag. Dagen vi kan unna oss till en såkallad afterwork eller kanske ett restaurangbesök. Onsdagar är i Norden uppkallad efter den fornnordiska guden Oden, den främsta bland asarna och den som härskade i Valhall. På latin heter onsdag dies Mercurii.

Torsdag ( Tors dag )

Torsdagar är i Norden uppkallad efter den fornnordiska åskguden Tor. På latin heter torsdag dies Jovis. När dagen är slut vet alla att det bara väntar en till arbetsdag innan den efterlängtade helgen kommer. Det är även väldigt många företag som laddar upp med event just på torsdagar för att det är tidig helg. En intressant sak med torsdagar som inte alla känner till, är att ärtsoppa äts traditionellt på torsdagar i både Sverige och Finland.

Fredag ( Frejas dag )

Fredagar, som vi alla har längtat efter den stressande och tuffa arbetsvecka vi haft. Helgen är äntligen här och du kan få sova ut på lördagsmorgonen efter en festlig utgång eller ett  mysigt fredagsmys hemma. Fredag är veckodagen, som i Norden enligt vissa forskare är uppkallad efter den fornnordiska guden Odens hustru Frigg. Andra forskare säger att dagen är uppkallad efter gudinnan Freja som möjligen var samma gudinna som Frigg.

Lördag ( Lögardagen, Löga = tvätta )

Lördag är en veckodag som i Norden fått sitt namn efter den fornsvenska traditionen att bada; löga sig på denna dag, det vill säga lögardagen. Dagen då du fått din efterlängtade sovmorgon och en hel dag där du får göra exakt vad du vill och känner för. Lugn och skönt under dagen och fest senare på kvällen för dig som känner för det. Annars kanske du nöjer dig gott med det välkända lördagsgodiset i soffan medan en riktigt bra film spelas på tv:n.

Söndag ( Solens dag )

Den sista lediga dagen innan arbetsveckan drar igång igen. Dagen då många är helt utvilade och fullt redo för att köra igång igen. En del går till kyrkan på söndagar då gudstjänster hålls varje söndag i den Svenska kyrkan.  Söndag är i Norden en veckodag som är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades för Sunna eller Sunne. På latin heter söndagar dies solis.