Statistik gällande olika veckodagar

Vi lär oss veckodagarna redan som barn. Många lär sig genom färgglada och roliga kalendrar, och andra kanske genom veckovisan! Många av oss lär sig också snabbt att måndag och fredag kan kännas så långt ifrån varandra, medan fredag och måndag kan kännas alldeles för nära intill. 

Men vilken annan fakta och statistik kan vi lära oss om veckodagarna? Minns du vad det var för veckodag när andra världskriget började eller vilken veckodag där det föds flest barn? Ta en titt på vår statistiklista för att ta reda på mer!

Tisdagar – Tur eller otur?

den 11 september år 2001 är ett datum många av oss minns runt om i världen. Detta på grund av terrorattackerna som skedde i New York. Oavsett minnet som är associerat med detta datum idag, så började det för oss alla som en helt vanlig tisdag.

I vissa kulturer så anses tisdag vara en dag fylld med otur. I Grekland och Spanien förknippas tisdagar exempelvis med otur, eftersom detta är veckodagen då Konstantinopel föll.

Men tisdagar har även kretsat kring andra händelser som är mindre upprörande. Det är nämligen statistiskt bevisat att det är den veckodag som arbetare känner sig mest produktiva och får mest gjort. Tisdag var också den veckodag då USAs befolkning röstade fram sin första Afro-Amerikanska President, Barack Obama.

Vilken dag föds flest barn?

Den mest populära veckodagen för mammor att föda barn på har visat sig vara på onsdagar. Denna dag är därför oftast mest hektiskt och stressig för barnmorskor och läkare runt om i landet, då många barn väljer att anlända just då enligt statistik. Helgdagarna har däremot setts inte alls vara lika populära.

Vilken dag är din chef på bäst humör?

Onsdag har också visat sig vara den veckodag då chefer är på bäst humör. Statistik tyder på att onsdagar är den dag då chefer runt om i världen och i olika arbetsmiljöer är mer mottagliga till olika sorters förfrågningar, och det är mer sannolikt att få ett godkännande på ett projekt eller en specifik förfrågan.

Så försök att pricka in alla semesteransökningar eller frågor om lönehöjningar på en onsdag om du vill ha bäst chans till att få din förfrågning godkänd.

Vilken veckodag sjönk Estonia?

Ännu en minnesvärd händelse, speciellt för oss i Sverige tog även plats på en onsdag. Den 28 september år 1994, på en onsdag är datumet då Estoniafartyget sjönk.

Fredagar – dystert eller lättsamt?

Fredagar är för många arbetande en dag att längta till. Det är början på helg och sovmorgon för både barn och vuxna. Men statistik visar ändå på en del dystra historiska händelser som har tagit plats på en fredag.

Fredag den 28 Februari år 1986 är dagen många i Sverige minns på grund av Palmemordet. Ännu en dyster och minnesvärd händelse som ägde rum på en fredag är den officiella början på andra världskriget. Detta då Tyskland invaderade Polen den 1 september år 1939, som blev början på flera år av krig och händelser som förändrade världen.

Fredagar är också den mest efterfrågade dagen för begravningar i Sverige. Detta beror på flera olika anledningar, men mest sannolikt är att man då har möjlighet till att återhämta sig över helgen efter att ha tagit sitt sista farväl.

Källor:

https://www.thefactsite.com/tuesday-facts/

https://www.aftonbladet.se/relationer/a/Mg7mXr/onsdagen-popular-fodelsedag