Temadagar i Sverige

När det kommer till temadagar har vi väldigt många sådana i Sverige. De flesta känner till de större dagarna, som midsommar, jul och så vidare. Men det finns ett antal andra intressanta temadagar som firas runt året. Dessa är självklart inte lika populära som de stora högtiderna, men kan vara lite roliga ifall du ser fram emot att fira någonting annorlunda.

Det finns egentligen olika teman som firas på i stort sett alla dagar om året, vi har här försökt att lista de som är populärast här i Sverige. Men även några som du kanske inte hört talas om tidigare.

7. Pilsnerkorvens dag

På sjunde plats har vi valt en väldigt unik temadag. Den 30 juni är det nämligen Pilsnerkorvens dag. Bullens pilsnerkorv är en svensk konserverad korvprodukt som fått sitt namn efter Erik ”Bullen” Berglund, vilket är en svensk skådespelare. Produkten lanserades på 50-talet och har sedan dess varit en favorit för många svenskar. På Pilsnerkorvens dag äter man självklart korven och tänker på trevliga händelser. Bullens pilsnerkorv påminner många om trevliga händelser, som firanden, semester, båtresor, sommarhuset och så vidare.

6. Volvons dag

Alla som älskar Volvo kan se fram emot den 14e April. Det är nämligen Volvons dag. De allra flesta känner kanske inte till detta och anser att detta är en vanlig dag. Men den 14e April skedde en hel del runt om i världen. Här i Sverige fokuserar vi dock på att det var denna dagen som den allra första Volvobilen kom ut från fabriken i Göteborg.

5. Pi-dagen

Den 14 mars varje år infaller Pi-dagen eller matematikens dag. Anledningen till varför denna dagen valdes för PI beror på den amerikanska datumformatet skrivs 3/14 vilket går att jämföra med de tre första värdesiffrorna i PI. Det kanske inte är många som firar denna dagen, men vissa väljer att äta pizza och paj eftersom dessa har ordet ”pi” i sina engelska namn.

4. Skojardagen

Den första april varje år är det Skojardagen. Denna dag är det vanligt med skämt och här i Sverige kan du höra ”April, April din dumma sill..”. Skojardagen är dock inte jättepopulär bland vuxna, det är främst de yngre personerna som älskar att lura sina kompisar och ibland sina föräldrar och släktingar. Det är lite oklart varför denna dagen skapades och hur. Men enligt vissa teorier har Skojardagen funnits sedan 1500-talet, eller 1600-talet här i Sverige.

3. Kanelbullensdag

Kanelbullensdag infaller den 4 oktober varje år här i Sverige, och i Finland. Anledningen till varför denna dag uppfanns var för att uppmärksamma Sveriges tradition med att baka hemma, och kanelbullen ansågs vara en av de populäraste sakerna folk valde att baka. Idag är det dock inte alla som väljer att baka egna kanelbullar, många besöker istället ett bageri och köper färdigbakade bullar.

2. Våffeldagen

Våffeldagen är en av de populäraste temadagarna här i Sverige. Den firas 25 mars, vilket är jungfru Marie bebådelsedag. Våffeldagen uppstod efter ett missförstånd. Förr i tiden kallades Marie bebådelsedagen för vårfrudagen. Det var många som hörde fel och trodde att dagen kallades för våffeldagen. Det ledde sedan till att alla började tillaga och äta våfflor istället och detta har fortsatts i flera år.

1. Semmeldagen/Fettisdagen

En av de allra mest populära temadagarna i Sverige är Semmeldagen. Detta är en rörlig dag, alltså den sker inte alltid på samma datum. Kort sagt kan man säga att Fettisdagen firas på tisdagen innan den Kristna fastan infaller. Vanligtvis sker detta mellan februari till början av mars. Kort sagt firas denna dagen genom att äta semlor här i Sverige. Men eftersom inte alla tycker om klassiska svenska semlor går det lika bra att äta några andra goda bullar.