I Sverige har vi en lång tradition av att fira namnsdagar, något som går tillbaka många århundraden. Varje dag i kalendern är associerad med ett eller flera namn, och många väljer att uppmärksamma detta genom att gratulera vänner och familjemedlemmar på deras speciella dag. I denna artikel skall vi ta en närmare titt på namnsdagarna som inträffar under årets första månad, januari.
Januari
1 januari (ingen namnsdag)Nyårsdagen
2 januari Svea
3 januari Alfred, Alfrida
4 januari Rut
5 januari Hanna, Hannele
6 januari Kasper, Melker, Baltsar
7 januari August, Augusta
8 januari Erland
9 januari Gunnar, Gunder
10 januari Sigurd, Sigbritt
11 januari Jan, Jannike
12 januari Frideborg, Fridolf
13 januari Knut
14 januari Felix, Felicia
15 januari Laura, Lorentz
16 januari Hjalmar, Helmer
17 januari Anton, Tony
18 januari Hilda, Hildur
19 januari Henrik, Henry
20 januari Fabian, Sebastian
21 januari Agnes, Agneta
22 januari Vincent, Viktor
23 januari Frej, Freja
24 januari Erika
25 januari Paul, Pål
26 januari Bodil, Boel
27 januari Göte, Göta
28 januari Karl, Karla
29 januari Diana
30 januari Gunilla, Gunhild
31 januari Ivar, Joar
Vad är en namnsdag
En namnsdag är en tradition där specifika förnamn kopplas till dagar i kalendern. Ursprungligen baserades namnsdagarna på helgonkalendern där varje dag i året tillägnades ett kristet helgon. Med tiden har dock namnskicket förändrats och moderniserats, och i dagens svenska kalender återfinns även namn som inte nödvändigtvis har en koppling till helgon. Att fira en namnsdag kan innebära allt från ett enkelt grattis och tänkande på personen i fråga, till en liten present eller ett namnsdagskort.
Namnsdagsfirandets ursprung
Namnsdagsfirandet har djupa rötter i den kristna traditionen. Under medeltiden var det vanligt att människor uppkallade barn efter helgon vars dagar man önskade förbinda barnet med. Det var också vanligt att ta helgonets namn om man konverterade till kristendomen. Svenska kalendern började inkludera namnsdagar under 1700-talet, och dessa var i första hand kopplade till helgonens dagar. Med tiden har listan ändrats och blivit mer anpassad till moderna svenska förnamn. Januari namnsdagar är som en start på det nya årets namnsdagskalas. Namnen som förekommer i januari är blandade och speglar den variation som finns i det svenska samhället idag. Den första dagen på året signalerar inte bara början på det nya året utan också för namnet Nyårsdagen. Många av namnen i januari har funnits med i kalendern i många år, men det finns också nyare tillskott som återspeglar förändringarna i vilka namn som blivit populära.
Tredje dagen och Knut
En av januari månads höjdpunkter i namnsdagskalendern är den trettonde januari, då vi firar Knut. Efter de traditionella tolv dagarna av julfirande avslutar Knut juletid genom det som kallas för Knuts dans eller julgransplundring. Namnet har gamla anor och är fortfarande populärt i Sverige.
Modernisering av namnsdagslistan
Namnsdagslistan har genomgått flera förändringar genom åren i takt med att nya namn blir populära i samhället. Myndigheter som Språkrådet och Svenska Akademien har då och då reviderat och uppdaterat listan för att spegla förändringar i vilka namn som används. I januari kan man se denna trend där namn som inte fanns på listan för hundra år sedan nu finns med och firas.
Namnsdagar som speglar historien
Några av de namn som firas i januari har varit del av den svenska kalendern länge och har en djup historisk förankring. Exempel på sådana namn är Svea som firas den andra januari och Frideborg som firas den tjugosjunde januari. Dessa traditionella namn reflekterar en större historisk och kulturell kontext.
Firande idag
I dagens Sverige är firandet av namnsdagar generellt sett ganska lågmält. Det vanligaste sättet att fira på är genom att skicka ett grattismejl, SMS eller ett inlägg på sociala medier. För somliga blir det en anledning att träffas över en fika eller middag. Namnsdagen kan även bli en anledning att ge personen en liten gåva eller kanske bara en extra tanke eller önskan.
Avslutande ord om traditionen
Traditionen med att fira namnsdagar lever kvar i Sverige trots att den kanske inte är så påtaglig som i andra länder. I januari har vi ett helt urval av namn att fira, från klassiska svenska namn till sådana som är nyare tillägg i kalendern. Att fira någons namnsdag är ett enkelt och hjärtligt sätt att visa uppskattning och omtanke för de människor som finns runtomkring oss. Det är en tradition som påminner om värdet av våra personliga relationer och vår gemensamma kulturhistoria. Fira gärna dina vänners och familjemedlemmars namnsdagar i år och håll därigenom denna charmiga svenska sed vid liv.