7 Julkalendrar på TV vi minns

Julkalendrar på TV vi minns – Varje år sänder SVT en julkalender vilket är en typ av nedräkning fram till jul. Den sänds i december och ofta tillsammans med en papperskalender. Genom åren har det sänds ett antal fantastiska julkalendrar som flera miljoner tittare valde att se på. Det har även sänds ett antal som inte blivit någon succé. Här listar vi några julkalendrar som många av oss fortfarande kommer ihåg.

7. Jul i Mumindalen

På sjunde plats kommer Jul i Mumindalen. Detta är en riktig klassiker som sändes år 1973 och bjuder på julstämning med Mumin, Morran och Snusmumriken. Denna julkalender går att beskriva som väldigt mysig, men med små läskiga moment emellanåt.

6. Pelle Svanslös

På sjätte plats kommer Pelle Svanslös. Den här julkalendern är baserad på boken av Gösta Knutsson. I serien möter vi Björn Kjellman som Pelle och Måns, kvarterets elaking. Måns gillar inte att nykomlingen Pelle anländer och försöker skrämma bort honom. Serien sändes år 1997 och blev snabbt en favorit för svenska folket.

5. Teskedsgumman

På femte plats valde vi en trevlig julkalender som sändes år 1967, Teskedsgumman, eller Gumman som blev liten som en tesked. Detta var den första folkliga succé kalendern som sändes på SVT. Denna julkalender handlar om en gumma som blev lika liten som en tesked och sedan hamnar i kluriga situationer. Den här julkalendern anses vara en klassiker och sågs av mer än 2,5 miljoner personer första gången den sändes. Julkalendern återvände igen år 1973, då i en nyinspelning fast med samma skådespelare och i färg.

4. Ture Sventon Privatdetektiv

På fjärde plats kommer en trevlig julkalender som var den första framgångsrika efter ett antal år av mindre bra kalendrar. Ture Sventon Privatdetektiv sändes år 1989 och blev en riktig succé. I denna julkalender får du självklart träffa på Ture Sventon, som spelad av Helge Skoog. Men även privatdetektivens sekreterare Fröken Jansson, Herr Omar och skurken Ville Vessla. Från namnet på kalendern är det lätt att gissa vad den handlar om, privatdetektiv som löser brott. Kort sagt går det att jämföra Ture Sventon med Sherlock Holmes, han älskar dessutom ”temlor”.

3. Sunes Jul

Vem känner inte till Sune? Det finns både böcker, filmer och serier om denna drömmande svenska kille. År 1991 kom dessutom en julkalender om Sune och hans familj. Sunes Jul sändes år 1991 och i denna får du följa med familjen om hur de kämpar för allting ska gå så bra som möjligt, vilket de nästan aldrig gör för denna familj. Sunes Jul-kalendern är även känd för att vara en av Sveriges julkalendrar med flest antal tittare – över 3 miljoner.

2. Trolltider

På andra plats kommer julkalendern Trolltider. Den sändes för första gången år 1979 och bjuder på en kombination av folktro och jul. I denna kalender möter du feer, häxor, troll och en klassisk sen där vättens spår dyker upp i snön. Denna julkalender bjuder dessutom på flera kända svenska skådespelare, till exempel Birgitta Andersson, Eva Rydberg och Siw Malmkvist. Trolltider blev så pass populär att det blev bestämt att den skulle sändas igen, vilket den gjordes år 1985.

1. Mysteriet på Greveholm

På första plats kommer julkalendern Mysteriet på Greveholm. Denna kalender har blivit framröstad som en av de allra bästa julkalendrarna någonsin. Mysteriet på Greveholm handlar om familjen Olsson som ska fira jul på slottet Greveholm. Under tiden de är där stöter de på spöken, de får påhälsningar av tomtar och tjuvar samt en greve. Kalendern sändes första gången år 1996, men efter att man insett hur många som älskade programmet blev denna julkalender repriserat flera gånger som barnprogram och julkalendern fick år 2012 en uppföljare.