Vad är Black Friday och Cyber Monday?

Att butiker har rea och rabatter är inte ovanligt. Men varje år, ofta i november, väljer många butiker att ha en lite större rea än vanligt. Detta är en fenomen som ofta kallas för Black Friday, sedan finns det även Cyber Monday vilket också är en typ av rea, men samtidigt lite annorlunda från Black Friday. Trots att dessa ”högtider” idag finns i Sverige började det hela i USA.

Black Friday – vad är det?

Trots att många beskriver Black Friday som en högtid är det inte exakt samma sak som till exempel jul och midsommar. Black Friday är istället en företagsbaserad högtid. Den innebär att under en viss dag varje år säljer företag sina produkter till sänkta priser.

I USA är Black Friday den allra största rea- och shoppingdagen varje år. Detta markerar bland annat början på julhandlingen. Black Friday och Cyber Monday sker dessutom i samband med Thanksgiving vilket är en högtid de firar i USA. Black Friday sker alltså varje år dagen efter Thanksgiving vilket hålls den fjärde torsdagen i november. Det är dessutom under Thanksgiving helgen, eller just efter helgen, som amerikanerna börjar julpynta lite. Butikerna öppnar vanligtvis väldigt tidigt på Black Friday och är öppen sent, vissa butiker är öppna till midnatt.

Black Friday sägs ha funnits i USA sedan 1960-talet, enligt vissa ännu tidigare. I Sverige kom Black Friday först år 2010, men fick sitt fäste först år 2013, dock hade det börjat krypa in redan innan detta året. Det var dock främst på nätet som du kunde stöta på Black Friday i början. Idag har dock fler fysiska butiker börjat erbjuda stora reor och fantastiska erbjudanden. E-handeln ökade med hela 60 % år 2016 under Black Friday enligt statistik. Hur denna statistik ser ut idag är lite oklart, men det sägs att shoppingen under denna ”högtid” ökar lite efter varje år.

I Sverige har Black Friday utvecklats lite annorlunda jämfört med i USA. Vissa kallar det för ”black weekend” ”black week” eller ”black month” istället. Många företag och butiker väljer nämligen att ha speciella erbjudanden under en längre tid än endast en till två dagar.

Cyber Monday

I samband med Black Friday kommer även Cyber Monday. Detta är ungefär samma sak som Black Friday, alltså stora erbjudanden och rabatter i många butiker. Cyber Monday hålls dock främst på butiker online och inte i fysiska butiker.

Eftersom Black Friday och Cyber Monday hör ihop kom de till Sverige samtidigt. Det var först runt 2010 som det blev mer vanligt, men Cyber Monday fick även sitt fäste först runt år 2013. Den här dagen hänger som sagt ihop med Black Friday och Thanksgiving helgen i USA. Det är långhelgen som markerar julhandelns start. I Sverige ser det lite annorlunda ut eftersom vi inte firar Thanksgiving. Trots att många butiker på nätet erbjuder rabatter på Cyber Monday här i Sverige är det sällan lika stora rabatter och lika många kampanjer som amerikanska butiker erbjuder.

Kampanjer och erbjudanden

Black Friday och Cyber Monday är i stort sett samma sak. Det är två dagar när butiker erbjuder fantastiska erbjudanden och härliga rabatter. Den största skillnaden mellan de två dagarna är att Black Friday fokuserar främst på fysiska butiker och företag medan Cyber Monday fokuserar på nätbutiker. Båda dagarna sker i samband med Thanksgiving i USA och många butiker väljer att ha öppet längre än vanligt. När det kommer till dessa ”högtider” i Sverige är det inte lika stort som i USA, men i de större städerna och på nätet kommer du stöta på fantastiska erbjudanden i många butiker. Främst kläd- och elektronikbutikerna.

Fler erbjudanden:
Black friday-erbjudanden för hemmet
Black friday-erbjudanden på verktyg